Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
Rendszerspeci
Hivatalos FAQ
Rhomal FAQ

Világ
Lények
Helyszínek

Karakter
Jellem
Fajok
Alaposztályok
Presztízs
Skillek
Backgrounds

Játékmenet
Craftolás

3,5E D&D
Osztályok

Háttérinfók
Értékelések
Előzetesek
Interjuhék
CommUpdate
DevDiary

Galéria
Screenshots
Concepts
Modellek
Egyebek
Letöltések

Cleric (Pap)

Az istenek keze munkája mindenhol ott van - a természet szépségében, a hősies keresztes hadjáratokban, a szárnyaló templomokban, és a hívők szívében...

Az emberekhez hasonlóan az istenek is nagyon sokfélék lehetnek: a jóindulatútól kezdve az alattomosig, a visszafogottaktól kezdve a tolakodókig, az egyszerűtől kezdve a kifürkészhetetlenig. Az istenek ugyanakkor legtöbbször közvetítőkön keresztül dolgoznak, ez pedig a papságuk. A papok istenük erejét használják arra, hogy megvalósítsák istenük szándékát.

A papok az isteni mágia mesterei, ami kiváltképp a gyógyításra jó. Még egy gyakorlatlan pap is visszahozhat bárkit a halál érintéséből, a tapasztalt papok pedig még olyat is feltámaszthatnak, akik már átlépték a határt. Mint az isteni energiák közvetítői, a papok hatnak az élőhalott lényekre, meggyengítik őket, sőt, akár meg is semmisíthetik ezeket a szörnyeket (a játékban a gonosz papok is az élőhalott űzés képességet használják). A papok rendelkeznek egy bizonyos szintű harci kiképzéssel. Használhatnak egyszerű fegyvereket, és kiképezték őket a páncél viselésére is (mivel az isteni varázslatokat használatát - a misztikus varázslatoktól eltérően - nem zavarja a páncélzat).

OSZTÁLY-JELLEMZŐK:
Alapképesség Bölcsesség (WIS), Karizma (CHA)
Életpont d8
Alap tám. bonusz
(BAB)
Közepes
Magas mentők Állóképesség, Akarat
Fegyver jártasság Egyszerű fegyverek
Páncél használat Mindenféle (könnyű, közepes, nehéz) páncélzat, pajzsok (kivéve toronypajzs)
Skill pontok (2 + INT módosító x 4 az első szinten) 2 + INT módosító
Osztály skillekKoncentráció (Concentration), Alkímia (Craft Alchemy), Páncélkészítés (Craft Armor), Fegyverkészítés (Craft Weapon), Discipline, Diplomácia (Diplomacy), Heal (Gyógyítás), Műveltség (Lore), Hárítás (Parry), Varázslatismeret (Spellcraft)
Varázshasználat Isteni (WIS - bölcsesség alapú, a páncél nem befolyásolja a varázslatok sikerét). A papok isteni varázslatokat használnak, melyeket a papi varázslatok listájáról választanak ki. A papnak a használathoz előre ki kell választania a varázslatot, s fel kell készülnie a varázsolásra. Egy adott varázslat használatához a pap WIS értékének legalább egyenlőnek kell lennie a (10+varázslat szintje) értékkel (így pl. 10 WIS elég a 0 szintű papi varázslatokhoz, 11 WIS az első szintű varázslatokhoz, ésígytovább).
Varázslatok A papok a mágia gyakorlásának két területére specializálhatják magukat, melyeket domainnek nevezünk. Ezeket a domaineket akkor kell kiválasztania a karakternek, mikor először lesz belőle pap, és később már nem módosíthatóak. A domainek általában további varázslatokat, néha pedig ingyenes képességet, vagy valamilyen különleges képességet biztosítanak.
Spontán átalakítás

Spontaneous Conversion
Bármilyen memorizált papi varázslatot át lehet alakítani sebek gyógyítása varázslattá (jó, vagy semleges pap esetében), vagy sebek okozása varázslattá (gonosz pap esetében), így a papnak a gyógyításhoz nem kell előre felkészülnie. A pap elhasználhat bármilyen előre elkészült varázst, hogy egy ugyanolyan, vagy alacsonyabb szintű papi varázst használhasson el.
Élőholt űzése
Turn undead
Minden pap rendelkezik egy olyan képességgel, hogy befolyásolni tudja az élőholt lényeket (mint pl. csontvázak, zombik, vámpírok), úgy, hogy hitének erejét átvetíti szent (vagy épp szentségtelen) szimbólumán. A pap e képességével kezelhetővé teszi az élőholtakat, s így könnyebb őket megölni. Ezt a képességet 3 + CHA módosító alkalommal lehet naponta használni. A CHA értéke azt is befolyásolja, hogy hány élőhalottra hat a képesség. Az erősebb élőhalottakat kisebb valószínűséggel befolyásolja ezt a hatás, míg a gyengébb, alacsonyabb szintű élőhalottak lesznek e képesség első ”áldozatai”. Ha a pap elég nagy hatalommal bír, akár meg is semmisítheti az élőhalottakat.



Fordította / írta: Kwish
2006.11.18.


Frissebb kapcsolódó cikkek:

2006.11.19. - Druid (Druida)
2006.11.21. - Fighter (Harcos)
2006.11.21. - Monk (Szerzetes)
2006.11.28. - Paladin (Lovag)
2006.11.29. - Ranger (Vándor)

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2006.09.09. - Bard (Bárd)
2006.08.30. - Barbarian (Barbár)


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása