Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Áttekintés
Jellemzők

Játékvilág
Háttér
Ellenfelek
Attunements
Felszerelés

Háttérinfók
Értékelések
Előzetesek
Interjuhék

2004.10.25. - Kwish

Értékelés egy francia oldalról

A Dragon’s Lair nevezetű francia oldal lehozott egy rövid, de velős értékelést a játékról. Összességében inkább közepesnek értékelik a dolgot, elismerve erősségeit (grafika, történet) és díjazva a néhány újító ötletet (attunements rendszer, gyógyítás megoldása): Lássuk a szöveget...

A néhány éve bejelentett Kult-ot egy szlovák fejlesztő csapat készítette el, azzal az ambícióval, hogy egy kicsit megújítja az RPG koncepciót. Grafikus oldalát tekintve a játék a Diablo és a BG izometrikus nézetét használja korlátozott zoom opcióval. Őszintén megmondom, ez az egyik legszebb játék, ami valaha is láttam ebből a típusból, s mély részletezettség átadja a játék hangulatát s segít elmerülni a Kult világában. A világ felfedezése egy térkép segítségével történik, melyen a különböző területek beazonosíthatóan szerepelnek, így a játékos könnyen eléri őket. Egy kicsit rossz ugyanakkor, hogy néhány terület gyakorlatilag üres, és a felfedezés az unalom és a városképek és romok gyönyörű hátterének összekeverése. A karakter animáció éppen megfelelő, de nem csodálatra méltó, ugyanakkor van egy nagyon pozitív vonása: látható a felszerelés minden darabja. A zene jó, de nem túl változatos. Most beszéljünk néhány szót a játékmenetről.

Az első dolog, amit a játékos észrevehet: nincs választék a karakterekből. Egy csodálatos fiatal nőt játszol... aki az Inkvizíció fanatikus vallásos tagjával. Mivel az ún. mágikus "jellel" születtél, képes vagy belépni az Álomvilágba (amely az elsődleges világ valamiféle másolata, de másvilági lények népesítik be). Nincs karakter választás, ugyanakkor a játékoson múlik, hogy megválassza a főkarakter fejlődését és hogy eldöntse harcos, varázsló, vagy íjász akar-e lenni. A tulajdonságok a megszokottak (erő, fürgeség…) de A-F értékig jelölhetőek. Ezek a tulajdonságok javulnak, ahogy a karakter fejlődik (a játékos választja meg, hogy melyiket növelje). A küldetések befejezése, a harc, valamint az álomvilág energia forrásai adják a tapasztalati pontokat. Jóval bonyolultabb az ún. "Attunements" (Hangolások) rendszere. Számos ilyen készség, illetve Hangolás van a játékban. A karakter kezdetben csak néhány ilyennel rendelkezik, de mindegyik valamilyen tárgyhoz kötődik, s akkor szabadul fel, ha használod az adott tárgyat. A mágia a négy elemen alapszik (levegő, föld, víz és tűz) és ún. "fókuszolás" (fókuszok) segítségével lehet azok (azon tárgyak) erejét elszabadítani, amelyekhez a varázs kötve van. Hasonló tárgy szabadítja fel azokat a passzív Hangolásokat, melyek például a páncélzat egy darabjához kapcsolódnak...

A másik eredeti ötlet a gyógyítás-rendszere. Lehetőséged van a karakter gyógyítására játék közben is, de a maximális HP érték csökken, minden egyes ilyen alkalommal. Az egyetlen módja annak, hogy visszanyerje a karakter a maximális értéket, ha pihen éjszaka.

Ami a játékot illeti, nem olyan nagyszerű... Mégha a történet komplex és nagyszerű is, a játék - melyet csak egyedül, szólóban lehet játszani - igazából csak egy újabb Diablo klón. A világgal való kapcsolat, interakció csak a ládákon és a dobozokon "keresztül" történik. A párbeszédek érdekesek, adnak néhány valóban érdekes lehetőséget, de több óra játék után az ember kénytelen reális lenni. Ez a játék csak egy hack&slash, ahol felfedezed a világot. Olyannyira, hogy nem is fogsz emlékezni a bonyolult forgatókönyvre (ami egyébként tényleg nagyon érdekes).

Végezetül, úgy érzem, hogy a szerzők keményen törekedtek arra, hogy egy jó játékot készítsenek, egy eredeti (és jó) koncepció szerint, de az egészet azzal folytatták, hogy csak ki kell "tisztítani" a játék területeit. Naggggyon rossz.

Összefoglalva, egy szóló Diablo stílusú játék, eredeti ötletekkel. Próbáljátok ki... ha majd kiadják az olcsó verziót.

Grafika és hang: 4/5
Harc kezelőfelület: 2/5 (arcade)
Forgatókönyv: 4/5
Játékmenet: 3/5


Forrás: Dragon’s Lair (ez egy buherált cím, csak a cikkre mutat, az oldal címe a bevezetőben)


(Vissza)