Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2007.10.13. - Kwish

The Broken Hourglass - Mashiz, Narimir problémás szomszédja


A The Broken Hourglass hivatalos oldalán a hét elején egy kisebb szösszenet jelent meg, mely az egyik szomszédos provincia történetét mutatja be röviden.


Ha Mal Nassrintól délnyugat felé fordul valaki, akkor elég hamar eléri Mashiz meddő vidékét, mely valaha a humán nomádok és a Cella kóborlók laza együttélésének volt helyszíne. Napjainkban barátságtalan határlakók, bűnözők és katonák vegyes söpredéke népesíti be. A provinciát eredetileg azért hozták létre, hogy amolyan határ-területként szolgáljon, melyen keresztül Tolmira légiói őrjáratozhatnak, hogy távol tartsák a fosztogató bandákat a sokkal virágzóbb belső területektől - de aztán a gazdag arany és drágakő lelőhelyek miatt a reménykedők és kétségbeesettek kikötője lett. Ugyanakkor még mindig szigorú katonai felügyelet alatt áll.

A lehetőségek földje a gyors észjárásúaknak, vagy nagymértékű zavar forrása? Mashiz provinciát könnyedén le lehet írni bármelyik jelzővel. Nagyon sok karaván és mesterember számára megállóhely, miközben elhaladnak Mal Nassrin felé a bányákból és a gyéren lakott délnyugati területekről. Mashiz egy olyan hely, ahová sokan küldenék az ellenségeiket, de ahová csak kevesen vinnék el a gyerekeiket vakációzni.

Északról Nazashad prosperáló és gondtalan provinciája határolja, északkeletre található Narimir, keletre a mezőgazdasági Rumir, míg délnyugatra egy barátságtalan, hegyes sivatagi vidék szegélyezi. Mashiz több okból is a Birodalom meglehetősen különös elemének számít. A többi, Birodalomhoz kapcsolt provinciától eltérően Mashiznak semmilyen történelme nincs független államként, és emiatt aztán nincs is olyan területi, regionális identitása, ami összefogná részeit. Ez a hányatott sorsú terület leginkább arról ismert, hogy a csempészek, portyázók, zsoldosok és mindenféle szedett-vedett bajkeverő felvonulási területeként szolgál.

Háromszáz évvel ezelőtt Galwaesh Uzanar Császár háborút hirdetett a csempészet és banditizmus kultúrájának, mely megfertőzte a Birodalom nyugati határait - Nazashadban, és a most Mashizként ismert területen egyaránt. Nazashadot egy bandita-király uralta akkoriban, és Uzanar és örökösei a gazdasági, tengerészeti majd végső fokon katonai szankciók alkalmazásával végül térdre kényszerítették és a Biroldalom hatáskörébe vonta a területet. Délnyugaton ugyanakkor Uzanarnak nem voltak ilyen lehetőségei, nem volt olyan államférfi, akit sarokba szoríthatott volna. Ezért aztán 455-ben a hegyek és a Birodalom között található mintegy 7500 négyzetkilométernyi területet az ún. "Mashiz Kereskedelmi Területté" nyilvánította, ami birodalmi védnökség alá került - majd kiküldte csapatait, hogy megerősítse a birodalmi mandátumot, beszedje az adókat és sarcokat, s eltiporja a csempészeket. Nazashad először még küldött támogatást a mashizi csempészeknek, de ahogy Uzanar Nazashad küszöbére helyezte át a harcot, a tolmirai légióknak viszonylag kis munkájába került, hogy megszerezzék az irányítást a terület felett.

Napjainkban Mashiz a tolmirai hadsereg közvetlen ellenőrzése alatt áll, függetlenül attól, hogy teljes provinciális státuszt kapott, s emiatt lényegében a jogi pokol állapotába került. Elméletileg Mashiz polgárai ugyanazokat a szavazati és gyülekezési jogokat gyakorolják, mint a többi provincia lakosai, de a katonai Legátusok hosszú uralmának, a szórványos bennszülött népességnek, és annak köszönhetően, hogy a terület nagyobbik részét néhány plutokrata birtokolja (és ők rendelkeznek a bányajogokkal is), hivatalos választásokat még soha sem tartottak Mashiz határain belül. A földből drágakövek formájában kitermelt vér minden másnál hangosabban beszél.

A szerződéses rabszolgák kezelésére vonatkozó szabályoknak meglehetősen lazán szereznek érvényt Mashizban, és a szerződéses szolgák halálozási rátája lényegesen magasabb, mint bárhol máshol Tolmirában. Ennek van egy mellékhatása is: prémiumok vannak a rabszolga szerződéseken, ez azonban elveszik, ha a tulajdonos kiviszi a rabszolgát annak a provinciának a határain kívül, ahol először meghozták a szerződést. Emiatt aztán a rabszolgaság a Birodalom összes többi részében "olcsóbb", viszont sokkal vonzóbb a rabszolgák számára, akik túlélik a szolgálati időszakukat Mashiz bányáiban. Emiatt aztán Mashizban sokkal magasabb a rabszolgák népességen belüli hányada, mint bármely más provinciában.

Természetesen egy probléma megregulázása nem ugyanaz, mint a megszüntetése, és néhány tucatnyi év elmúltával jó pár polgár és Szenátor is arra a véleményre jutott, hogy Mashiz Legátusa egyszerűen egy modern bandita király, birodalmi egyenruhában, aki egyre inkább kisajátítja Mashiz jelentős természeti erőforrásait és akinek a kereskedelmi jelentősége az idők során egyre jobban nőtt. S ez végül egyre magasabb árakat eredményezett a becsületes tolmiraiak számára. Az új Primarchátus eddig meglehetősen pragmatikus módon közelítette meg a problémát - bár azt mondják, igen alaposan figyel Mashiz ügyeire, s még nem vetette el, hogy visszahívja a jelenlegi Legátust, a kapzsi, és kegyetlen Gulbahar Cornelius tábornokot, s hogy végül polgári hatalmat vezetne be.

Forrás: Mashiz: Narimir's Troubled Neighbor




Korábbi kapcsolódó cikkek:

2007.09.04. - The Broken Hourglass - Politika, politika, politika...
2007.08.25. - The Broken Hourglass - Pont-vásárlásos stratégiák
2007.08.07. - The Broken Hourglass - Kis vallástörténet II.
2007.07.19. - The Broken Hourglass - Fajok
2007.07.14. - The Broken Hourglass - Galen, a kavarógép


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása