Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2005.04.27. - Kwish

Hellgate: London - Szemezgetés


Több helyen is írtak ma egy játékról (visszafogott bejelentés fordítása itt, Hardwired), amit valamiféle Diablo örökösnek aposztrofálnak. Az alábbiakban a játék eddig közzétett jellemzőiről próbáltam összeszedni/fordítgatni egy kis szösszenetet. Őszintén szólva, engem nem győzött meg túlságosan a játék RPG vonulata (SŐT!). A rövid jellemzés szerint: hibrid FPS/RPG (höh?!), amely a közeli jövőben játszódik. Mit is mondhatnánk erre? Majd meglássuk!
Khmm, aki esetleg képekre is kíváncsi (oh my lusta fejem), az látogasson el pl. a Hardwired galériájába nézelődni...


FEJLESZTŐ CSAPAT
A játék fejlesztő brigádja a Flagship Studios nevű csapat, amely 2003-ban alakult, az ex-Blizzardos emberkékből (Bill Roper, Eric Schafer, Max Schafer, és Dave Brevik). A cégnek ez a játék lenne az induló/bemutatkozó projectje.
Kiadó: Namco Hometek.
(Vissza)



TÖRTÉNET
A helyszín, mint a cím is mutatja, London, mégpedig a démonokkal és pokolbéli szörnyekkel elárasztott város. Ezek az ördögi szörnyek már meglehetősen régen kutatnak azután, hogy miként is törhetnének át a mi világunkba, de mindeddig nem jártak sikerrel. Mindezidáig az emberiségnek mindig voltak olyan hősei, akik megakadályozták a szörnyek rohamát. A Hellgate történetében nagyon sok valós eseményre úgy történik utalás, mint valami meghiúsult inváziós kísérletre. A Keresztesek voltak azok, akik felvállalták a feladatot, hogy megküzdjenek a Pokol kegyenceivel. Az elképzelések szerint a híres Templomos Lovagok őrizték azt a tudást, hogy miként is kell megküzdeni ezekkel a démoni erőkkel. Sajnálatos módon, ezek a lovagok is átestek a tűzpróbán, mikor az IV. Fülöp király megirigyelve hatalmukat, megpróbálta felszámolni a rendet. Bár a Templomos Lovagok rendje - mint szervezet - túlélte a dolgot, addig a lovagok száma erősen megcsappant, s a túlélők arra kényszerültek, hogy elrejtőzzenek.

Sajnos, ahogy az idő telt és a technológia fejlődött a régi módszereket lassan mindenki elfelejtette... Amikor a démonok a mi időnkben (napjaink után 25 évvel) ismét támadásba lendültek, ellenfeleiket felkészületlenül találták. A modern katonaság csakhamar ráébredt, hogy nincs felszerelve a megfelelő fegyverekkel, mikor a puskagolyók, és a tankok lövedékei visszapattantak a célpontokról. Úgy tűnt, hogy valamilyen más stratégiára van szükség, de mikor a Templomosok felajánlották különleges szolgálataikat a hadseregnek, csak elutasításra találtak, mivel a katonaság vezetői nem voltak képesek hinni az új igazságban. A Pokol betört Londonba, kialakult egy új kapu, melyen keresztül a démonok kényelmesen utazgathatnak oda s vissza. A néhány Templomos vezette túlélő a föld alá vonult, ahol még biztonságos helyek is vannak, remélve, hogy egy napon még visszatérhetnek, s lehetőségük lesz visszaszerezni otthonaikat. A Templomosok az ősi ereklyék és a jövő technológiájának segítségével képesek olyan különleges fegyverek és páncélok létrehozására, melyekkel már meg lehet küzdeni az ördögfattyakkal.

Öt évvel később London romokban hever. A bolygó egyéb részeinek sorsa ismeretlen, s démonok hordái kóborolnak London utcáin. A játékos csak annyit tud, hogy már öt éve történt a katasztrófa, s nem érkezett semmilyen segítség. A cél, kitalálni, hogy mi történt a világgal, bezárni a két birodalom közti kaput, s megállítani a démonok folyamatos áramlását...

(A játék eseményei - az emberiség menedékének köszönhetően - a felszínen és a bonyolult földalatti alagútrendszerben zajlanak, s láthatóak lesznek majd London híresebb épületei is. )
(Vissza)



JELLEMZŐK
Single és Coop mód
A fegyvereket és a készség (skill) rendszert úgy tervezték, hogy egyaránt kielégítse a single player és a kooperatív játékmódot is. Bár még gondolkodnak a PvP lehetőségén, feltehetőleg ennek nem lesz majd nagy szerepe, mivel nehézkessé válna a fegyverek megfelelő egyensúlyának kialakítása.
Az IGN.com szerint még nem ismert, hogy mekkora lehet egy csapat (az egyik fejlesztő szerint gyakorlatilag akkora lehet, amekkorát csak akarnak a játékosok), míg az Actiontrip szerint a multiplayer módot 16-32 játékos élvezheti egyszerre.

FP Nézőpont
A játék FP nézőpontú lesz, mivel a fejlesztők véleménye szerint ez jobban közvetíti a játék hangulatát. Arra számítanak, hogy így sokkal több olyan dolgot mutathatnak, mely megijeszti, illetve ámulatra készteti a játékosokat.
Az FP azonban csak az alapbeállítás lesz, és a játékosoknak lehetősége lesz TP (harmadik személy) nézőpontba is váltani. Az még ugyanakkor bizonytalan, hogy erre milyen mértékben adnak lehetőséget a fejlesztők. Ami már most biztos, hogy a közelharcot TP nézetben lehet majd nyomon követni (ennek hiányában nehéz lett volna megfelelően érzékeltetni a távolságot és a rendelkezésre álló teret).

Randomizáció
A játékban a helyszínek és a játék egyéb tartalmi elemei dinamikusan generálódnak le. A kiinduló ötlet az volt, hogy a játékos soha ne tudja, hogy mi várja a következő sarok mögött. Még a titkos helyek között is lesznek olyanok, melyek véletlenszerűen jönnek létre és a különleges dolgok sem lesznek mindenki számára egyformák.
A helyszínek, a leejtett tárgyak, a lények, az események, a nehézségi szint mind a játékterületre belépő csoport jellemzőinek figyelembe vételével képződik. Az hogy mekkora a csapat és milyen szinten állnak közvetlenül is befolyásolja a létrejött helyszín sajátosságait.

Szörnyek
A végső verzióban nagyon sokféle, különböző szörnnyel nézhetünk majd szembe. A démonok durván négy nagyobb csoportba sorolhatóak:
- Szörny (beast): Buta gyilkológépek, amelyek egyszerűen csak követik a karaktert. Ilyen pl. a kutyaszerű démon, a Ravager, ami az utakat járja, és hosszú ugrásokkal támadja le célpontjait).
- Nekro (Necro): Az elhunytakat felhasználó démonok. Ilyen pl. a Flesh Eater, ami az utcán hever ő holttestekből lakmározik. Bár úgy néznek ki, mint a zombik, igazából ezek olyan holttestek, melyekbe démon költözött.
- Kísértet (Spectral): Ezek a lények csak részben léteznek a mi világunkban, s ettől légis, éteri látványt nyújtanak. Az Orbile nevű lény az egyik ilyen kreatúra, mely a holttestek esszenciáját szívja ki, hogy saját erejét növelje.
- Démon (Demon): Ezek az igazi rosszfiúk. Nemcsak azért, mert ők bírnak a legnagyobb erővel, hanem azért is, mert ők a legintelligensebbek. Kommunikálnak egymással, saját technológiájuk és fegyvereik vannak, különleges képességekkel és erőkkel bírnak, és iszonyatosan ocsmányak.

Felszerelés
Közel 100 féle fegyverből lehet majd választani. A játék arzenáljának egyik sajátossága, hogy vegyíti az emberi fegyvereket a démoni technológiával. A játék arra ösztönzi a játékosokat, hogy többféle, különböző fegyvereket használjanak. Az eddig látottak alapján minden egyes fegyvernek lesz valamilyen alapsebzése, s minden egyes fegyver különleges lesz valamilyen szempontból, mindegyik rendelkezik majd valami olyasféle erővel, amely képes megsebezni egy démont. Napjaink fegyvereivel nem mennek sokra a játékosok, ehelyett olyan cuccok lesznek, mint pl. a Grenadier, amely görög tüzet tartalmazó dobozokat lő ki az ellenségre; vagy a Zeus Rifle, amely gyakorlatilag egy villámcsapás-láncot okádó fegyver (elektromos töltést lő ki, ami oszcillál két ellenfél között); vagy a Jacklight, amellyel területre ható energia gömböket lehet eregetni. De lesz még Tempest Gun (gömbvillámokat lő ki), Harp fegyver (átmenetileg lebénítja az ellenfeleket);Vulcan Bolter (lánggömböket lő ki) ésígytovább...
Minden egyes fegyvert lehet majd kétkezes fegyverhasználati módban használni (pl. egykezes lángszóró és valamilyen közelharci fegyver), és módosítani. Szinte minden tárgy és fegyver fejleszthető lesz a módosítások eredményeképp. Az upgradek segítségével eltérő sebzési módokkal és effektekkel lehet felturbózni a fegyvereket, s a modok eredményeképp bekövetkező változás a fegyver hatásán is látszódik majd.
A fegyverekből viszont hiányozni fog a lőszer, így a játékosoknak nem kell attól tartaniuk, hogy védtelenné válnak valami veszélyes helyzetben. A fejlesztők szerint a játék ezen jellemzője erősíti az akció vonalat (s gyengíti az FPS életérzést).
A hagyományosabb fegyverek kedvelői számára lesznek persze az RPGkben elmaradhatatlan közelharci fegyverek is.
A játékban természetesen több helyen is fellelhetőek lesznek majd olyan tárgyak, melyek befolyásolják a harcot, vagy a tulajdonságokat. Az olyan holmikat, mint a mágikus ékszerek, felváltják az implantok. A rúnák, illetve a mágikus tetoválások azonban már helyet kapnak a játékban, még az is lehet, hogy a páncélokat helyettesíthetik. Néhány ilyen tárgynak tulajdonság követelményei/feltételei is lehetnek. Például a hasznosabb démoni tárgyak igénybevételéhez megfelelő szintű koncentráció, vagy akaraterő szükséges, hogy a játékos irányítása alatt tudja tartani az adott holmit. Persze az ilyen tárgyakból minden játékos csak korlátozott mennyiséggel bírhat.
A Diablohoz hasonlóan minden fegyver, páncélzat, tárgy illetve ezek módosítói véletlenszerűen generálódnak. Az alap fegyverek és páncélok ún. típusokba lesznek besorolva, de a véletlenszerű tárgygenerálás megváltoztatja minden fegyver tulajdonságát. Például a játékos találhat egy alap Vulcan Boltert, és találhat egy olyan Vulcan Boltert is, amin több upgrade-re van lehetőség és erősebb is, mint az alap verzió. A lehetőség még arra is megvan, hogy esetleg a játékosok maguknak alkossanak fegyvereket.
(Vissza)



JÁTÉKMENET
Az agyatlan öldöklés lehetősége mellett a Flagship arra is törekszik, hogy a történet is lekösse a játékosokat. A küldetések során kibontakozó történet már önmagában is arra késztetik az embert, hogy olyan dolgokat vigyen végbe, melyek közvetlenül kapcsolódnak a történethez. A többi küldetés azt a célt szolgálja, hogy a játékosnak még több oka legyen gyilkolászni, cuccokat és pénzt, vagy épp tapasztalatot szerezni. Ezek között a küldetések között lesznek olyanok is, amely során valamilyen más szereplőnek kell megszerezni valamilyen tárgyat. Ezek a küldetések időfüggőek lesznek, ha egy NPCnek szüksége van valamire az egyik nap, egyáltalán nem biztos, hogy később is igényt tart rá.
A fejlesztők szerint olyan nagy lesz a szerepe a véletlennek a küldetéseknél is, hogy a történet fő szálának követése mellett a küldetés rendszer elég komplex lesz ahhoz, hogy minden egyes alkalommal egyedi játékélményt biztosítson. Egy meghatározott küldetés választása eltérő útra vihet, melynek a kimenetele is más. (Állítólag nem lesznek sima kis lótifuti küldetések: ezt vidd el innen ide ésatöbbi.)
A Flagship olyan tartalmakat is beépít a játékban, melyek arra szolgálnak, hogy a történet befejezése után is fenntartsák a játékos érdeklődését. Segíteni lehet London utcáinak a kitakarításában, s így az emberek nagyobb eséllyel követelhetik vissza otthonaikat.
A kalandozások során "segítőkész" NPCk is csatlakozhatnak a játékoshoz, s ha az ember segít nekik, ez garanciát ad arra, hogy később ők segítsenek a játékosnak valamilyen küldetésben.
(Vissza)



TECHNIKA
A játékhoz saját enginet fejlesztettek ki, mivel nem találtak egy olyat sem a licenszelhető cuccok közül, ami normálisan (jelentős töltési idő nélkül) kezelte volna a játékot jellemző véletlengenerálást. Az egyetlen dolog, amit a Flagship végül licenszelt a Havok fizikája.
A játék grafikailag várhatólag még az "elmegy" kategóriába esik, mire megjelenik, de attól még jól fog kinézni. A megjelenésről egyébként még csak annyit mondtak a fejlesztők, hogy "nem ebben az évben", és "amikor majd kész lesz".
(Vissza)



RPG ELEMEK
Ezekről lehet a legkevesebbet hallani, a játék még a fejlesztés nagyon korai szakaszában van, s nagyon sok dologgal még nem is foglalkoztak. Jelenleg még csak egy karakterosztályról szólnak a hírek, ez pedig a Templomos (Templar) osztály.
Az, hogy milyen is lesz a karaktergenerálás a játék elején, még kidolgozás alatt áll, viszont a karakterfejlődés a klasszikus módon történik majd, a karakterek minden újabb szint elérésekor skill pontokat kapnak. Ezeket a pontokat olyan képességek fejlesztésére lehet majd elkölteni, ami jellemző az adott osztályra.
Háromféle szakértelem lesz: bosszú (vengeance), aurák (aura), és a kombó mozgások (combo). Az első a fegyverekre és a varázslatokra vonatkozik és támadó jellegű képesség, a második passzív, míg a kombókat akkor lehet használni, ha valaki kritikus ütést ér el. A fejlődési rendszer magában foglalja a skillek elágazásait is, s ezek segítségével kerül meghatározásra, hogy milyen alosztályba tartozik a karakter. A karaktereket meglehetősen egyedivé lehet majd fejleszteni (s be lehet majd állítani a megjelenést és a nemet is).
(Vissza)


Források: IGN PC; Actiontrip; Gamespot




Frissebb kapcsolódó cikkek:

2005.08.05. - Hellgate: London - Rajongói chat szemezgetés
2005.09.08. - Hellgate: London - Rajongói interjuhé
2005.09.16. - Hellgate: London - Képek
2005.10.01. - Hellgate: London - Templar lovagnő képek
2005.10.15. - Hellgate: London - Szemezgetések


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása